Rajče Sweetheart
Solanum lycopersicum
TYČKOVÉ
SWEETHEART (sladké srdce) je velmi chutné, křupavé a sladké cherry rajče tvaru velké třešně, které je velmi odolné vůči praskání. Plody vydrží na rostlině velmi dlouho a můžeme je sklízet po trsech až nám všechny dozrají. Čím déle je ponecháme na rostlině, tím mají sladší chuť. Doporučujeme !
Obsah balení: 10 semen
Detailní popis produktu
O RAJČATECH
Málo která zelenina je tak oblíbená jako rajčata. Přestože mají rajčata vysoké nároky, pěstují se docela snadno. Pro většinu zkušených i začínajících zahradníků je pěstování rajčat prioritou. Je nespočet různých druhů, chutí a barev a není jednoduché mezi nimi vybrat.
Odrůdy rajčat jsou buď hybridní (F) nebo volně opylené. Hybridní odrůdy vznikají řízeným opylováním a tak křížením dvou nebo několika čistých odrůd. Ve většině případů hojně plodí, jsou odolné vůči chorobám nebo praskání. Což je velkou výhodou především pro komerční pěstování. My nevidíme důvod proč hybridní odrůdy rajčat pěstovat v domácích podmínkách. Zaprvé ze semen hybridních rajčat už nikdy nevypěstujme to stejné a musíme nakupovat osivo znovu každý rok. Ze semen volně opylených odrůd získáme stejné potomstvo, takže si ho můžeme množit sami s tím, že udržují své vlastnosti. Staré, tradiční odrůdy rajčat většinou chutnají nejlépe a vyhrávají skoro vždy při srovnávacích testech chutí. I když u některých starých odrůd můžeme vidět nedostatky například v podobě zelených límců, rajčata bývají chuťově prvotřídní. Vždyť stačí to jen odkrojit a užít si dokonalou chuť, jakou u hybridních rajčat budeme jen těžko hledat.
My se pro vás snažíme vybrat ty nejlepší volně opylené odrůdy rajčat. Protože v nich cítíme chuť a dává nám to smysl.
ROZDĚLENÍ RAJČAT
Rajčata rozdělujeme na determinantní což jsou keříčková a indeterminantní jsou naopak popínavá/tyčková.
Keříčková rajčata poskytují úrodu dříve než tyčková ale poměrně krátkou dobu. Na péči jsou nenáročná. Nemusíme zaštipovat postranní výhonky a nepotřebují oporu nebo jen minimální. Ale je to něco za něco.
Tyčková rajčata poskytují mnohem větší úrodu na stejnou plochu jako keříčková a dozrávají až do konce sezony. Chuťově jsou úplně někde jinde, než rajčata keříčková a to protože mají vyšší poměr listů k plodům jsou schopny zásobovat plody cukrem a látkami tvořícími chuť. U tyčkových rajčat musíme zaštipovat postranní výhonky abychom měli bohatší a větší úrodnost, ale není to nic složitého.
Kromě tyčkových a keříčkových máme ještě semideterminantní typ, který je něco mezi. Plodí stejně jako keříčková ale vyžadují většinou oporu. Tvoří okolo 5 - 7 vijanů a dále se už nerozrůstá.
JAK VYBÍRAT?
Vybíráme podle toho kolik máme prostoru a času se jim věnovat. Také podle toho co od nich očekáváme a jaké s nimi máme plány.
Šťavnatá rajčata jsou určena především k přímé konzumaci, do polévek a salátů.
Masitá rajčata pěstujeme především na zpracování do omáček, na kečup nebo k jakékoliv konzervaci. My je ale zbožňujeme i na chleba, do salátů, pečená nebo jen tak na chuť.
Pevná rajčata mají více dužiny a méně šťávy, takže při krájení šťáva nevyteče. Jsou dobrá na lečo a na na sušení (Obsahují málo vody, takže se čas sušení poměrně o dost zkrátí.). Výhodou při pěstování je, že téměř nepraskají.
Cherry rajčátka jsou velmi oblíbená a je k tomu mnoho důvodů. Při správném výběru odrůdy bohatě plodí, jsou šťavnatá a sladká. Problémem často bývá, že rajčata praskají.
PĚSTOVÁNÍ
Chuť a zdraví rajčat je silně ovlivněna podmínkami pěstování. Rajče je teplomilná rostlina, to znamená, že je citlivá na mráz, ven vysazujeme až pominou poslední mrazíky. Rajčata je nutné předpěstovat, takže k tomu potřebujeme trochu času, místa, a světla.
Doporučujeme s výsevem začít 6-12 týdnů před tím, než budeme rajčata vysazovat. Vyséváme nejdříve v polovině února a to především, když připravujeme sadbu do skleníku nebo fóliovníku. Nejlepší datum pro předpěstování rajčat, která jdou na záhon nebo na balkon je začátek až polovina března.
Semena vyséváme do výsevní misky nebo do sadbovačů a zasypeme centimetrovou vrstvou substrátu. My doporučujeme vysévat do kupovaného výsevního substrátu. Někdy na výsev používáme i kokosovou drť. Většinou se nedoporučuje používat na pěstování sazenic zeminu ze zahrady, leda bychom ji sterilovali v troubě. Ideální teplota pro klíčení je 20-25°C. Během klíčení je vhodné sadbovač uzavřít plastovým víkem nebo folií a každý druhý den větrat aby se vyměnil vzduch. Rostliny rostou rychle a brzy se vytáhnou, proto bychom po vyklíčení měli mít sazenice na světle.
Zhruba za 14 dní po výsevu přepícháme do sadbovačů, kelímků nebo květináčů. Vzešlé semenáčky rostou nejlépe při teplotách 16-21°C. Při přesazování dáváme pozor na stonek, velmi snadno se poškodí a naruší se jeho schopnost vést vodu a živiny.
Před přesazováním rajčat na konečné stanoviště je dobré rostliny postupně otužovat.
Při přesazování na záhon nepotřebují nijak zvlášť jemnou a připravenou půdu. Kořenový systém je bohatý a silný. Stačí když do záhonu vykopeme jamku, kterou trochu zvelebíme. Rajčata sázíme alespoň 40 cm od sebe. Po výsadbě můžeme záhony zamulčovat. Tato vrstva pak složí současně jako mulč a hnojivo.
! Při přebytku dusíku rostliny bujně rostou, ale pomalu kvetou a nasazují plody. Rajčata potřebují více vápníku než mnoho dalších plodin. Pokud mají plody hnilobu na špičce, znamená to, že mají nedostatek vápníku.
Více o rajčatech už brzy na našem blogu, ten spustíme přes zimu.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.